Glæden ved sport

I 2022 vandt Mads, Malthe og Daniel DGI-prisen Årets Igangsætter, som hylder unge, der af eget initiativ har formået at engagere andre unge mellem 15-24 år i en idrætsforening. De tre drenge havde ellers lagt støvlerne på hylden. Lysten til at spille fodbold var nemlig forsvundet i deres traditionelle fodboldklubber, hvor det handlede om præstationer, og hvor det blev påpeget, hvis en fejl blev begået.. Det lå derfor ikke i kortene, at de skulle starte deres egen fodboldklub: FC Falster. En klub, hvor hyggen kommer før resultaterne.

Fodbold uden forventninger – kun fællesskab og hygge

Det var Daniels far, der prikkede til drengene og spurgte, om de ikke skulle spille bold igen. Bare stille og roligt, uden de høje forventninger. Det gav drengene smag for mere, hvorefter Brian hjalp dem i gang.

I dag har FC Falster over 90 medlemmer, hvoraf halvdelen ikke var del af foreningsfællesskabet. Klubbens koncept har tiltrukket mange unge, der har fundet et frirum og et fællesskab, som de ikke har oplevet andre steder. De ønsker stadig at blive Lolland-Falsters venskabsklub nummer ét og vil opnå det gennem god stemning, fair play og ved at drikke en sodavand med modstanderen efter kampene.

En gammel campingvogn som klubhus

Holdets klubhus er en gammel, utæt campingvogn, hvor pladsen er trang, og klubben arbejder ihærdigt på en mere holdbar klubhus løsning. På trods af de primitive rammer, elsker drengene at have et sted, hvor de kan være sammen om fællesskabet. Mads, Malthe og Daniel har skabt et idrætsfællesskab, hvor der er plads til alle uanset hvilket niveau man er, for det vigtigste er glæden ved sporten. Mads, Malthe og Daniel har formået at skabe nogle rammer, som er meget populære blandt de mange unge spillere.

Det gør de også ved at tydeliggøre, at det er drengenes egen klub. I FC Falster får man medansvar, og der er ikke langt fra ide til handling. Drengene har medindflydelse på de beslutninger som træffes. Det sker dels i det daglige i forhold til træning og materialer, men også mere formelt i bestyrelsesarbejdet og i det Advisory Board, som består af 5 spillere fra 11-17 år. I FC Falsters advisory board skabes ideer hos de unge, som via advisory boardet bæres videre til trænere, bestyrelse og udvalg. På samme måde kan bestyrelsen få blåstemplet eller skrottet initiativer i Advisory Boardet. Det er vores måde at sikre, at vi (spillere) stadig former vores forening. Samtidig er det en vild mulighed for at lære om foreningsarbejde og medindflydelse allerede i en ung alder.

Da de tre drenge for halvandet år siden over en cola drømte om at lave deres egen fodboldklub, havde de ikke i deres vildeste fantasi troet, at de efter kort tid skulle have skabt et sted til glæde for så mange børn og unge. Men det gør dem stolte, når det til træning vælter ind med glade fodboldspillere i grønne træningsbluser.


Lokal legende

Simon Stockholm – En lokal legende i klubben Sole IF.

I hjertet af kommunen Hedensted ligger en lille klub ved navnet Sole IF. Og hvis du spørger menneskerne, der er tilknyttet klubben, vil de med sikkerhed fortælle dig, at en af deres vigtigste skikkelser er Simon Stockholm.

En uundværlig ildsjæl for klubben

Simon har viet sit liv til Sole IF og bruger ugentligt 13 timer på ulønnet klubarbejde, som går langt ud over hans engagement på banen. Han er træner for 2 seniorhold, U12 drenge, formand, kampfordeler og målmand for klubbens serie 3 hold. “Det betyder alt. Man kan godt kalde det for mit andet hjem,” fortæller Simon.

Hvert år bruger Simon en uge af sin sommerferie på at forberede klubbens årlige sommerfest. Derudover står han i spidsen for en loge, der hjælper med sponsorgaver. Hans engagement er uundværligt, og alle i klubben respekterer ham for det.

En historie om fodbold, fællesskab og kirkebryllup

Simons liv startede i Øster Snede, men da familien flyttede til Hedensted, blev byens lokale fodboldklub hans første stoppested, før han som 13 årig skiftede til Sole IF.

Selv da han kom et år på efterskole, deltog han i de kampe, hvor muligheden bød sig. Da efterskoleåret var omme, var han ikke i tvivl om, at han ville fortsætte med at spille fodbold. Det stærke kammeratskab og hans passion for fodbold fik ham tilbage i klubben

Men Simons historie er meget mere end en passion for fodbold og fællesskab. Det er også en kærlighedshistorie. Gennem årene mødte han Mette, som også var en del af Sole IF’s frivilligekorps. Deres kærlighed blomstrede, og i sommeren 2021 blev de gift. Uden for kirken ventede en stor overraskelse, da flere af klubbens spillere dukkede op i spillertrøjer og hyldede de nygifte.

Sportigan: En inspiration for alle

Simon er mere end bare en legende i Sole IF. Han er en inspiration for alle, der ønsker at gøre en forskel i deres samfund og vise, hvor meget et menneske kan opnå ved at give sin tid og energi til noget, der betyder noget for dem. Hans dedikation og engagement vil forblive en del af Sole IF’s historie og forhåbentligt inspirere fremtidige generationer til at fortsætte traditionen med frivilligt arbejde og kærlighed til klubben.

Har du spørgsmål?

Ring til os på +45 3021 3880 eller gør brug af kontaktformularen i højre side.