Lokal legende
Fra frivillig til fastansat
Alexander er på vej til at realisere sin drøm om at gøre trænergerningen til sin levevej. I hjertet af @VSK Fodbold har han taget en rejse fra at være frivillig ildsjæl til nu at leve af sin største passion: trænergerningen.
Frivilligt engagement
Det hele startede, da han studerede statskundskab og fik muligheden for at udforske trænergerningen. Først med herresenior, og siden damesenior. Det var tiden med damesenior, der virkelig tændte en gnist i ham, og viste ham, hvor givende det er at lære fra sig. Efter at have fuldført sin uddannelse, startede Alexander som ulønnet damesenior træner hos VSK fodbold, hvorefter han blev træner for årgang 2007, og senere U14- og U15-pigeholdene. Sideløbende var Alexander primus motor bag HIT-træning: et innovativt træningskoncept, der har skabt et inkluderende miljø for alle, der har lyst til at prøve kræfter med fodbolden – uanset niveau.
Udover de ugentlige træninger og kampe, bidrager Alexander også til sociale arrangementer, da han mener at det styrker spillernes sammenhold.
Fra frivillig ildsjæl, til en levevej
“Nu vil jeg leve det liv, jeg gerne vil” – fortalte Alexander sig selv. Derfor besluttede han sig for at dedikere sig fuldt ud til at være træner. Trænergerningen medførte en stigende mængde af administrative opgaver, som krævede meget af hans tid. Han tog derfor fat i VSK fodbold, som anerkendte hans ønske om at blive honoreret for sit arbejde. Hvad der begyndte som en deltidsstilling på 6-8 timer ugentligt, udviklede sig over tid til en fast 25-timers fastansættelse. Og selv efter ansættelsen, fortsætter Alexander med at bruge et utal af frivillige timer på trænergerningen, fordi det ligger hans hjerte nært.
En fremtid inden for trænergerningen
Alexanders engagement som træner, har ikke kun gavnet spillerne; det har også været med til at sætte kursen for hans egen livsretning. Den daglige færden i fodboldens verden, har styrket hans beslutning om at fortsætte med at forfølge en karriere som fodboldtræner.
Som Alexander selv udtrykker det: “Jeg er nået frem til, at det jeg allerhelst vil, er at leve af at være træner.”
Alexanders historie er et vidnesbyrd om, at en karriere i sport ikke kun er forbeholdt dem på banen, men også dem, der dedikerer deres liv til at udvikle og inspirere den næste generation af spillere – og sikre at lokalsporten fortsat vil blomstre og skabe nye minder… og måske den næste landsholdsspiller?
Lokal legende
Det var ikke altid givet, at Poul Pedersen skulle være halinspektør i Rougsøhallen. Alligevel valgte Poul at forfølge sin drøm, på trods af de udfordringer, han stod overfor.
Interessen for foreningslivet blev sået i Poul, da han som barn tilbragte timer i Rask Mølle Hallerne. Livet gik sin gang, indtil han traf en afgørende beslutning i august 1997 – han sagde ja til jobbet som halinspektør ved Rougsøhallen. Økonomisk set var det ikke en gevinst for Poul; faktisk gik han ned i løn, og det krævede endda at han flyttede til Ørsted, hvor Rougsøhallen var placeret.
For det var ikke pengene, der motiverede Poul – tværtimod. Det var muligheden for at blive en central del af det lokale foreningsliv og sætte et positivt aftryk på hallen, der fik ham til at følge sin drøm.
Populær blandt hallens brugere
Med mere end to årtiers tilknytning til hallen kendte Poul og hans kone, Tove, flere generationer af brugere. De var vellidt af alle, men specielt børnene nærede et stærkt bånd til dem.
De var også forpagtere af hallens cafeteria, som var et populært samlingssted før og efter træning, kampe og turneringer. Poul har været dybt involveret i en række initiativer i løbet af sine 25 år i hallen. Han spillede en central rolle i etableringen og udviklingen af hallens fitnesscenter og var med til at arrangere forskellige begivenheder og aktiviteter.
Det næste kapitel
Pouls drømmejob som halinspektør var ikke uden udfordringer. Der var øjeblikke, hvor tingene ikke gik som planlagt. Perioden med Corona-pandemien var særlig hård, hvor han til tider vandrede hvileløst rundt i den tomme, mørke hal og håbede på, at samfundssituationen snart ville normalisere sig.
I april 2023 rundede Poul 65 år, og det blev tid til at sænke tempoet en smule. Efter 25 års tro tjeneste for Rougsøhallen, blev han fejret på uforglemmelig vis, med et stort jubilæumsarrangement i hallen. Det var et øjeblik, han aldrig vil glemme, hvor både bestyrelsen, venner, familie og de mennesker, han havde trænet, var til stede.
Nu er tiden kommet hvor Tove og Poul kan nyde deres otium. Planen er at tage på langfart i deres nyerhvervede autocamper og fortsætte deres utrolige rejse i livet sammen.
Glæden ved sport
I 2022 vandt Mads, Malthe og Daniel DGI-prisen Årets Igangsætter, som hylder unge, der af eget initiativ har formået at engagere andre unge mellem 15-24 år i en idrætsforening. De tre drenge havde ellers lagt støvlerne på hylden. Lysten til at spille fodbold var nemlig forsvundet i deres traditionelle fodboldklubber, hvor det handlede om præstationer, og hvor det blev påpeget, hvis en fejl blev begået.. Det lå derfor ikke i kortene, at de skulle starte deres egen fodboldklub: FC Falster. En klub, hvor hyggen kommer før resultaterne.
Fodbold uden forventninger – kun fællesskab og hygge
Det var Daniels far, der prikkede til drengene og spurgte, om de ikke skulle spille bold igen. Bare stille og roligt, uden de høje forventninger. Det gav drengene smag for mere, hvorefter Brian hjalp dem i gang.
I dag har FC Falster over 90 medlemmer, hvoraf halvdelen ikke var del af foreningsfællesskabet. Klubbens koncept har tiltrukket mange unge, der har fundet et frirum og et fællesskab, som de ikke har oplevet andre steder. De ønsker stadig at blive Lolland-Falsters venskabsklub nummer ét og vil opnå det gennem god stemning, fair play og ved at drikke en sodavand med modstanderen efter kampene.
En gammel campingvogn som klubhus
Holdets klubhus er en gammel, utæt campingvogn, hvor pladsen er trang, og klubben arbejder ihærdigt på en mere holdbar klubhus løsning. På trods af de primitive rammer, elsker drengene at have et sted, hvor de kan være sammen om fællesskabet. Mads, Malthe og Daniel har skabt et idrætsfællesskab, hvor der er plads til alle uanset hvilket niveau man er, for det vigtigste er glæden ved sporten. Mads, Malthe og Daniel har formået at skabe nogle rammer, som er meget populære blandt de mange unge spillere.
Det gør de også ved at tydeliggøre, at det er drengenes egen klub. I FC Falster får man medansvar, og der er ikke langt fra ide til handling. Drengene har medindflydelse på de beslutninger som træffes. Det sker dels i det daglige i forhold til træning og materialer, men også mere formelt i bestyrelsesarbejdet og i det Advisory Board, som består af 5 spillere fra 11-17 år. I FC Falsters advisory board skabes ideer hos de unge, som via advisory boardet bæres videre til trænere, bestyrelse og udvalg. På samme måde kan bestyrelsen få blåstemplet eller skrottet initiativer i Advisory Boardet. Det er vores måde at sikre, at vi (spillere) stadig former vores forening. Samtidig er det en vild mulighed for at lære om foreningsarbejde og medindflydelse allerede i en ung alder.
Da de tre drenge for halvandet år siden over en cola drømte om at lave deres egen fodboldklub, havde de ikke i deres vildeste fantasi troet, at de efter kort tid skulle have skabt et sted til glæde for så mange børn og unge. Men det gør dem stolte, når det til træning vælter ind med glade fodboldspillere i grønne træningsbluser.
Lokal legende
Simon Stockholm – En lokal legende i klubben Sole IF.
I hjertet af kommunen Hedensted ligger en lille klub ved navnet Sole IF. Og hvis du spørger menneskerne, der er tilknyttet klubben, vil de med sikkerhed fortælle dig, at en af deres vigtigste skikkelser er Simon Stockholm.
En uundværlig ildsjæl for klubben
Simon har viet sit liv til Sole IF og bruger ugentligt 13 timer på ulønnet klubarbejde, som går langt ud over hans engagement på banen. Han er træner for 2 seniorhold, U12 drenge, formand, kampfordeler og målmand for klubbens serie 3 hold. “Det betyder alt. Man kan godt kalde det for mit andet hjem,” fortæller Simon.
Hvert år bruger Simon en uge af sin sommerferie på at forberede klubbens årlige sommerfest. Derudover står han i spidsen for en loge, der hjælper med sponsorgaver. Hans engagement er uundværligt, og alle i klubben respekterer ham for det.
En historie om fodbold, fællesskab og kirkebryllup
Simons liv startede i Øster Snede, men da familien flyttede til Hedensted, blev byens lokale fodboldklub hans første stoppested, før han som 13 årig skiftede til Sole IF.
Selv da han kom et år på efterskole, deltog han i de kampe, hvor muligheden bød sig. Da efterskoleåret var omme, var han ikke i tvivl om, at han ville fortsætte med at spille fodbold. Det stærke kammeratskab og hans passion for fodbold fik ham tilbage i klubben
Men Simons historie er meget mere end en passion for fodbold og fællesskab. Det er også en kærlighedshistorie. Gennem årene mødte han Mette, som også var en del af Sole IF’s frivilligekorps. Deres kærlighed blomstrede, og i sommeren 2021 blev de gift. Uden for kirken ventede en stor overraskelse, da flere af klubbens spillere dukkede op i spillertrøjer og hyldede de nygifte.
Sportigan: En inspiration for alle
Simon er mere end bare en legende i Sole IF. Han er en inspiration for alle, der ønsker at gøre en forskel i deres samfund og vise, hvor meget et menneske kan opnå ved at give sin tid og energi til noget, der betyder noget for dem. Hans dedikation og engagement vil forblive en del af Sole IF’s historie og forhåbentligt inspirere fremtidige generationer til at fortsætte traditionen med frivilligt arbejde og kærlighed til klubben.